De Bethelkerk in Goes is na een verbouwing van ongeveer vier maanden op Hemelvaartsdag 2024 weer in gebruik genomen. Vooral de kerkzaal is ingrijpend verbouwd. Er is een nieuwe vloer met vloerverwarming gelegd en het volledige meubilair is vernieuwd. Ook de geluidsinstallatie is flink aangepakt.
De VEG Goes is een jonge, actieve gemeente. De kerk telt veel gezinnen met jonge kinderen en er zijn wekelijks uiteenlopende activiteiten. De kerkzaal mocht mede daarom wel een wat frisser, eigentijdser karakter krijgen. Tegelijkertijd was verduurzaming ook nodig. De oude banken moesten worden verwijderd voor de nieuwe vloer en duurzame verwarming.
Zitcomfort en interieurupdates
Dit was een mooie aanleiding om ook het zitcomfort te verbeteren. Daniëlle den Ottelander (Offex) werd uitgenodigd om een proefsessie voor de gemeente te organiseren, waar iedereen die dat wilde, mocht proefzitten en zijn mening middels een stemformulier geven. De voorkeuren werden al snel duidelijk en in nauw contact met kerkenraad en de ingehuurde interieurstyliste is de uiteindelijke stoeluitvoering bepaald.
Modernisering van de kerkruimte
De oude banken zijn vervangen door kleurrijke stoelen, die aansluiten bij het frisse kleurenpalet dat ook op de muren is aangebracht. Achterin de kerk zijn een aantal “treinbanken” in dezelfde kleurstelling tegen de muren aangezet, als modern alternatief voor de meer traditionele kerkbank. Zo kan de jongere generatie achterin aansluiten op een eigen plekje en is er ook voor de laatkomers altijd een plaatsje vrij.
“Het systeem is geschikt voor de echte techneut maar ook voor de koster.” — Joost de Visser, Schaapsound
Upgrades in geluidstechnologie
De geluidsinstallatie is compleet vervangen voor een spraak en muziek systeem; geschikt voor het gesproken woord maar ook voor een complete band.
Joost de Visser van Schaapsound: “Binnen het mediateam waren een aantal ervaren muzikanten en geluidsmensen en dat geeft gelijk een bepaalde draai aan de gesprekken. Normaal spreek je over luidsprekers en met geluidsmensen heb je het over arrays of point source luidsprekers. Net een tandje technischer dan met de gemiddelde kerkrentmeesters.”
Het aangeboden geluidsysteem is uitgebreid beluisterd tijdens een demonstratie op locatie en voor de keuze van de subwoofers (de luidsprekers die de lage tonen weergeven) zijn we zelfs op bezoek geweest bij de fabrikant voor een vergelijk tussen meerdere types.
Toegankelijkheid en gebruiksgemak
Naast de ervaren geluidsmensen zijn er ook minder ervaren gebruikers en die kunnen doordeweeks tijdens een dienst of bijeenkomst met het touchscreen de meest basale functies bedienen. Het systeem is dus geschikt voor de echte techneut maar ook voor de koster.
Audio-advies en speakerplaatsing
In samenwerking met het interieurteam is er een nette oplossing bedacht voor de plaatsing van de luidsprekers. In de Verenigde Staten zegt de audio adviseur; hier moeten de luidsprekers komen en de predikant gaat er maar naast staan. In ons land moeten we vaak de luidsprekers aan de zijwanden hangen omdat de gebruikers geen luidsprekers in het zicht willen. De beste plaats is vaak op een ¼ en ¾ van de zaal (gezien in de breedte). Dan komt het geluid van voren wat natuurlijker klinkt dan van de zijkant; de spreker staat immers ook voorin.