Wat is er nodig voor een kerktv uitzending?

Door: Joost de Visser

KerkTV of live streaming heeft als doel om mensen thuis het gevoel te geven bij de dienst aanwezig te zijn en betrokken te zijn. Een basisopstelling bestaat uit een HD vaste of HD PTZ camera en een zogeheten KerkTV zender.

Een vaste camera laat alleen statisch het beeld zien en u heeft geen mogelijkheden voor “presets” (voorkeuze standen als preekstoel, orgel, koor)
Met een PTZ (Pan, Tilt, Zoom) kunt u de camera bewegen links/recht en omlaag/omhoog en in/uitzoomen.
Met 1 PTZ camera kunt u al veel meer dan met een vaste camera maar de mensen thuis zien wel de beweging van de camera tussen de presets.

Wanneer u kiest voor 2 camera’s kunt u de ene camera laten bewegen terwijl de ander in beeld is. Dit geeft een veel rustiger beeld voor de mensen thuis.
Bij 2 camera’s heeft u wel een videomixer nodig en een bedieningsunit. Veel kerken kiezen tegenwoordig voor een touchscreen zoals bijvoorbeeld de Schaapsound ESD software waarbij u zowel de camera’s als de videomixer bedient. Met deze software kunt u ook projectoren/ LED schermen aan/uit zetten en de KerkTV zender starten/stoppen.
U slaat vooraf afbeeldingen op van de presets waardoor u heel visueel de dienst kunt regisseren.
Zodra de dominee beneden staat bij de kansel kunt u alvast de preset kansel klaarzetten. Zodra de dominee daar is gearriveerd klikt u op de afbeelding en op dat moment is die preset “live”.

Voor een goede KerkTV uitzending zijn een aantal onderdelen cruciaal:

• Goede apparatuur
• Eenvoudig te bedienen software
• Goede aanlichting van alle onderdelen die in beeld komen. (minimaal 400 lux)

Over de apparatuur en software hebben we hierboven al iets gezegd. Wat betreft de verlichting is het belangrijk dat de personen en onderdelen goed in het licht staan zodat de camera niet te veel de donkere gebieden hoeft te versterken wanneer het donker is. De camera kan dit wel maar dat betekent dat de lichte onderdelen overbelicht kunnen geraken.

Joost de Visser

Audiovisueel expert bij Schaapsound
Binnen Schaapsound ben ik werkzaam als adviseur op het gebied van audio, video, verlichting en netwerkoplossingen.

Ruim 20 jaar ben ik werkzaam in de audiovisuele branche; de eerste negen jaar als adviseur bij een importeur en nu alweer elf jaar bij Schaapsound. Als lid van de Hervormde gemeente van Harmelen doe ik de nodige activiteiten: na zes jaar kerkrentmeester nu actief met de muziek, maar ook als techneut en webmaster.

In de twintig jaar dat ik werkzaam ben in de audiovisuele branche is er veel veranderd. Ik zag de focus verschuiven van groot, technisch en uitgebreid naar compact, eenvoudig en functioneel.

De tijd dat elke kerk kon beschikken over een multimediateam of technicus is wel voorbij. Bediening wordt nu vaker gedaan door vrijwilligers die best enthousiast zijn maar niet altijd technisch onderlegd.

Voor Schaapsound is de uitdaging om de uitgebreide audio- en video wensen zo eenvoudig mogelijk bedienbaar te maken. Dus de complete bediening via een compact touchscreen. Daar maken we mooie apps voor! Zodat naar wens ook de uitgebreide functies beschikbaar voor de technische mensen zodat deze zich ook thuis voelen bij een Schaapsound installatie.

Andere artikelen