Zal ik in mijn kerk wel of geen stoffering toepassen op stoelen?

Door: Daniëlle den Ottelander-Wezenaar

Kiest u voor stoffering op de kerkstoelen of juist liever niet? Bij elke kerk is dit een discussiepunt, regelmatig ook met uitgesproken vóór- en tegenstanders. Daarom in dit artikel een toelichting op de mogelijkheden en beperkingen van gestoffeerde stoelen.

Een reden om stoelen niet te stofferen is meestal een beperkt budget voor aanschaf van meubilair. Stoffering geeft vrijwel altijd een meerprijs, variërend van enkele tot tientallen Euro’s (afhankelijk van welke stof u kiest en hoe die wordt toegepast). Daarnaast is een veelgehoord argument, dat het meer onderhoud vraagt. Een ongestoffeerde stoel kun je makkelijk poetsen met een vochtig doekje. Zeker bij grote aantallen, scheelt dit werk en dus tijd.

Stoelen met stoffering vragen een iets andere aanpak. Voor gestoffeerde delen is het noodzakelijk, dat deze met enige regelmaat met een stofzuiger (met meubelmondstuk) worden schoongemaakt. De frequentie verschilt per stof, maar maandelijks is aan te bevelen. Dit stofzuigen is bedoeld om vuilophoping (stof, haren, zand) tussen de garens te voorkomen. Deze vuiltjes kunnen namelijk gaan schuren als je op de stoel zit, waardoor ze voor slijtage kunnen zorgen.  Daarnaast zijn tegenstanders van stoffering vaak huiverig voor vlekken op de gestoffeerde zitting van een stoel. Hierover verderop meer.

Waarom dan toch kiezen voor gestoffeerde stoelen? In de eerste plaats voor het comfort, zeker in de kerk! Vaak zien we, dat een kerkgebouw doordeweeks een temperatuur van 17 graden heeft en alleen verwarmd wordt in de nacht voordat de zaal in gebruik is. Hoewel de ruimte dan behaaglijk is, duurt het langer voor de stoelen om op temperatuur te komen. Een gestoffeerde zitting zorgt er dan voor, dat de stoel bij gebruik niet koud aanvoelt. Wanneer kiest u ook voor een rugstoffering? Als u een wat actievere zit wilt, helpt dat extra steuntje in de rug om rechter op te zitten. Houdt er rekening mee, dat dit nauwelijks effect heeft als bezoekers hun jas aanhouden in de kerk.

Stoffering heeft altijd invloed op de akoestiek van de kerkzaal. Welke toepassing van stoffering (geen, zit, rug of rondom) dan het beste past, kunt u alleen vaststellen door een akoestisch onderzoek te laten doen. In de meest ideale situatie zit de kerkzaal elke week tot de laatste stoel vol; in dat geval vormen de bezoekers de akoestische waarde. Dan maakt het eigenlijk niet veel uit of u wel of geen stoffering kiest. Helaas is de praktijk anders. Laat u daarom goed voorlichten door een akoestisch expert.

Tot slot, wat te doen in geval van vlekken op stoffering? De meeste projectstoffen zijn onderhoudsvriendelijk, wat betekent dat je ze voor de eerste, directe reiniging kunt deppen met een lichtvochtige katoenen doek. In veel gevallen is dit voldoende om de vlek te verwijderen. Bij hardnekkiger vlekken kunt u een meubelshampoo toepassen. Worden uw kerkstoelen ook gebruikt voor het koffieuurtje of een bruiloftsreceptie? Dan is het waarschijnlijk verstandig een vocht- en vuilafstotende stof te kiezen. De gouden tip: vraag bij de aanschaf van gestoffeerde stoelen altijd om een onderhoudsadvies van de stoffenfabrikant.

Daniëlle den Ottelander-Wezenaar

Interieurspecialist bij Offex Kerkinrichting
Daniëlle is gespecialiseerd in de inrichting van kerkgebouwen. Dagelijks adviseert zij kerken bij de keuze voor meubels, die passen bij het gebruik dat zij met hun ruimte voor ogen hebben. Deze kerkgebouwen lopen uiteen van klassieke monumenten tot moderne nieuwbouw. Naast functionaliteit, budget en materiaalgebruik, is regelgeving áltijd een aandachtspunt in Daniëlles advies. Zij heeft sinds 2012 een relatiebestand mogen opbouwen van honderden referenties in Nederland en België, desgewenst brengt ze u graag in contact met een referent in uw regio. Daniëlle is mede-oprichter van Kerkenplatform.nl

Andere artikelen