Welke meubels kies ik voor multifunctioneel gebruik van de kerk?

Door: Daniëlle den Ottelander-Wezenaar

De betekenis van multifunctioneel gebruik verschilt per kerk. Voor de ene gemeente betekent dit, dat men kleiner kan vieren wanneer dat wenselijk is. Voor de ander betekent het, dat de kerkzaal leeggemaakt kan worden voor een kunstmanifestatie. Welke invulling u er ook aan geeft, de overeenkomst is, dat meubilair verplaatst moeten kunnen worden.

Hoe vaak u gaat verplaatsen en wie dat doet is bepalend voor uw keuze voor een tafel of stoel. Heeft u een vaste beheerder/koster, die het meeste sjouwwerk alleen doet? Kies dan voor een tafel, die makkelijk door één persoon te verrijden of in te klappen is. Bij stoelen is het gewicht dan van groot belang. Zelfs als u een enorm sterke beheerder/koster heeft, gaat een stoel steeds zwaarder voelen, naarmate hij meer exemplaren moet optillen. Gebeurt dit meerdere keren in de week, dan zal de koster u dankbaar zijn voor een lichte stoel!

Wordt de opstelling van meubilair door een variërende groep vrijwilligers verzorgt? Kies dan voor meubilair waarvan de werking in één oogopslag duidelijk is. Er mag geen twijfel ontstaan over hoe de stoelen te koppelen of de tafels uit te klappen. Zijn vrijwilligers al wat op leeftijd? Houdt er dan rekening mee, dat de stoelenstapel waarschijnlijk niet zo hoog wordt als maximaal mogelijk is.

Waar laat u stoelen als u deze gaat verplaatsen? De hoogte van een stoelenstapel, maar ook de manier van stapelen is een belangrijke factor in uw plannen. Heeft u een ruime opslagplaats buiten de kerkzaal? Dan kunt u kiezen voor stoelen, die stapelen op opslagwagens. Elke stapel plaatst u op een kar en rijdt u direct naar de opslag. Vergeet hier niet kritisch te kijken naar drempels of een ongelijke vloer waar u overheen moet rijden. Dat is met een kar niet altijd eenvoudig.

Moeten stapels stoelen in de kerkzaal worden opgeslagen? Dan kiest u eerder voor stoelen die recht op de grond stapelen, deze nemen namelijk weinig grondoppervlakte in beslag. De rechte, stabiele stapeling zorgt er daarnaast voor, dat de stapel niet kan omvallen als een bezoeker er per ongeluk tegenaan stoot. Bij dit scenario heeft u bovendien geen lege opslagwagens, die u ergens moet opbergen als alle stoelen in gebruik zijn.

Stoelen en tafels zijn wellicht voor de hand liggende meubels, die multifunctioneel kunnen worden gebruikt. Maar bij multifunctioneel gebruik van uw zaal, is er ook ander meubilair om rekening mee te houden. Denkt u bijvoorbeeld aan verplaatsbare garderobes, die u kunt bijzetten als het erg druk is of verplaatsen als u een andere ingang gebruikt. Houdt in het achterhoofd, dat u meer garderobecapaciteit nodig heeft bij koud of slecht weer.

Tot slot zijn er verschillende mogelijkheden om het liturgisch centrum te kunnen verplaatsen. Zo kan bijvoorbeeld bij een trouw- of rouwdienst een intiemere opstelling worden gemaakt door het liturgisch centrum naar het midden van de zaal te verplaatsen. Hoe praktisch is het dan als podiumdelen eenvoudig (zelfs door één persoon!) te verplaatsen zijn of de lezenaar verrijdbaar is.

Daniëlle den Ottelander-Wezenaar

Interieurspecialist bij Offex Kerkinrichting
Daniëlle is gespecialiseerd in de inrichting van kerkgebouwen. Dagelijks adviseert zij kerken bij de keuze voor meubels, die passen bij het gebruik dat zij met hun ruimte voor ogen hebben. Deze kerkgebouwen lopen uiteen van klassieke monumenten tot moderne nieuwbouw. Naast functionaliteit, budget en materiaalgebruik, is regelgeving áltijd een aandachtspunt in Daniëlles advies. Zij heeft sinds 2012 een relatiebestand mogen opbouwen van honderden referenties in Nederland en België, desgewenst brengt ze u graag in contact met een referent in uw regio. Daniëlle is mede-oprichter van Kerkenplatform.nl

Andere artikelen