Kan ik een standaard router gebruiken of heb ik als kerk een professioneel wifi-netwerk nodig?

Door: Joost de Visser

Draadloos internet (wifi) is niet meer weg te denken. In scholen, winkels en openbare gebouwen wordt beschikbaarheid van gratis wifi als heel normaal ervaren. Ook in kerken, die steeds meer doordeweeks ook voor andere activiteiten worden gebruikt, is veel vraag naar wifi.
Naast een voor iedereen toegankelijk gastnetwerk staan er in hetzelfde gebouw ook computers, printers e.d. die gebruik maken van een netwerkaansluiting. Ook steeds meer audiovisuele apparatuur en andere gebouwinstallaties (beveiliging, verwarming, zonnepanelen enz.) maken gebruik van een netwerkaansluiting voor onderlinge communicatie, streaming diensten en beheer op afstand.

Schaapsound biedt kerken een professionele netwerkoplossing geschikt voor al deze toepassingen. Veiligheid, betrouwbaarheid en flexibel beheer zijn de belangrijkste uitgangspunten voor deze oplossing. Daarvoor wordt het netwerk verdeeld in verschillende sub netwerken zoals bijvoorbeeld:

– Draadloos gastennetwerk
– Draadloos prive netwerk gecombineerd met bekabelde netwerkaansluitingen (t.b.v bijvoorbeeld: printers, computers enz.) die onderling zichtbaar zijn
– Een apart netwerk voor audiovisuele apparatuur (geluidsinstallatie, beamers, audio- en videostreaming apparatuur enz.)
– Alarminstallatie, toegang enz.

Voor elk van deze categorieën wordt als het ware een apart netwerk (virtueel netwerk) gemaakt. De verschillende netwerken maken allemaal gebruik van dezelfde netwerkapparatuur maar zijn onderling ‘onzichtbaar’. Zo kan een gebruiker van het wifi gastnetwerk nooit bij de printer of een server van het kerkelijk bureau komen.
‘Slimme’ access points verspreid over het gebouw staan garant voor goede bedekking en bieden voldoende capaciteit. Ook zorgen ze er voor dat gebruikers automatisch verbonden zijn met het access point dat de beste zend- en ontvangstkwaliteit biedt. Een geschikte netwerkswitch maakt beheer en de juiste inrichting van het netwerk mogelijk. De diverse access points en overige randapparatuur wordt vanuit de switch gevoed (Power over Ethernet/ PoE).

U bent als kerk verantwoordelijk voor de content die wordt bekeken op het internet; het is belangrijk om bijvoorbeeld het gastennetwerk te managen zodat u controle houdt!

Joost de Visser

Audiovisueel expert bij Schaapsound
Binnen Schaapsound ben ik werkzaam als adviseur op het gebied van audio, video, verlichting en netwerkoplossingen.

Ruim 20 jaar ben ik werkzaam in de audiovisuele branche; de eerste negen jaar als adviseur bij een importeur en nu alweer elf jaar bij Schaapsound. Als lid van de Hervormde gemeente van Harmelen doe ik de nodige activiteiten: na zes jaar kerkrentmeester nu actief met de muziek, maar ook als techneut en webmaster.

In de twintig jaar dat ik werkzaam ben in de audiovisuele branche is er veel veranderd. Ik zag de focus verschuiven van groot, technisch en uitgebreid naar compact, eenvoudig en functioneel.

De tijd dat elke kerk kon beschikken over een multimediateam of technicus is wel voorbij. Bediening wordt nu vaker gedaan door vrijwilligers die best enthousiast zijn maar niet altijd technisch onderlegd.

Voor Schaapsound is de uitdaging om de uitgebreide audio- en video wensen zo eenvoudig mogelijk bedienbaar te maken. Dus de complete bediening via een compact touchscreen. Daar maken we mooie apps voor! Zodat naar wens ook de uitgebreide functies beschikbaar voor de technische mensen zodat deze zich ook thuis voelen bij een Schaapsound installatie.

Andere artikelen